Mielone kotlety z soczewicy i pieczarek

Mielone kotlety z soczewicy i pieczarek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Pyszne wegetariańskie kotlety mielone, z soczewicy, pieczarek i żółtego sera. Dobre na ciepło i na zimno. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pulpety:

  • soczewica zielona

    200 gramów
  • pieczarki

    150 gramów
  • mąka kukurydziana

    3 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • kasza jaglana

    0.5 szklanki
  • tartego żółtego sera

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    6 gałązek
  • tarta bułka

    0.5 szklanki
  • papryka wędzona

    0.5 łyżeczki
  • papryczka chilli

    1 sztuki
  • czubrica czerwona

    1 łyżeczki
  • tymianek

    1 łyżeczki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • olej

    50 ml

Sos pieczarkowy:

  • pieczarki

    20 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • majeranek

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • mąka krupczatka

    1 łyżek
  • śmietana kwaśna

    0.5 szklanki
  • olej

    2 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kotlety:

Soczewicę moczę pół godziny w zimnej wodzie, następnie gotuję ją około 20 minut. Odstawiam do wystudzenia i odcedzam na sitku.

Pieczarki umyte ścieram na tarce jarzynowej. Cebulę obieram i kroję drobno, przesmażam na oleju razem z czosnkiem. Do cebuli dodaję pieczarki i przesmażam dalej. Do soczewicy dodaję pieczarki, mąkę kukurydzianą, ser żółty pokrojony, papryczkę chili pokrojoną, kaszę jaglaną ugotowaną, jajko, sól, pieprz, pokrojona natkę, tymianek, paprykę wędzoną, czubricę, majeranek. Całość mieszam i formuję kulki. Obtaczam w bułce tartej. Smażę na oleju na wolnym ogniu.

Sos:

Cebulę pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki i dalej przesmażam.Solę, pieprzę, dodaję majeranek. Krupczatkę rozrabiam w śmietanie i wlewam, do pieczarek, zagotowuję. Całość miksuję blenderem. Kotleciki podaję z sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

30.01.2019 10:44
Smakowite kotleciki, bardzo fajne połączenie smaków : )

Bożena Matuszczyk

30.01.2019 09:23
Kotlety z soczewicy i pieczarek wyglądają bardzo smakowicie. Ja nie robiłam jeszcze kotletów z soczewicy ale po zdjęciu widać że na pewno są bardzo smaczne.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat