Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone kotlety z soczewicy i pieczarek

5.0
(37)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszne wegetariańskie kotlety mielone, z soczewicy, pieczarek i żółtego sera. Dobre na ciepło i na zimno. 

Składniki:

Pulpety:

soczewica zielona 200 gramów
pieczarki 150 gramów
mąka kukurydziana 3 łyżki
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
kasza jaglana 0.5 szklanki
tartego żółtego sera 3 łyżki
natka pietruszki 6 gałązek
Bułka tarta klasyczna Prymat 0.5 szklanki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
papryczka chilli 1 sztuki
czubrica czerwona 1 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
olej 50 ml

Sos pieczarkowy:

pieczarki 20 dag
cebula 1 sztuka
majeranek 0.5 łyżeczki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
mąka krupczatka 1 łyżek
śmietana kwaśna 0.5 szklanki
olej 2 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone kotlety z soczewicy i pieczarek

Kotlety:

Soczewicę moczę pół godziny w zimnej wodzie, następnie gotuję ją około 20 minut. Odstawiam do wystudzenia i odcedzam na sitku.

Pieczarki umyte ścieram na tarce jarzynowej. Cebulę obieram i kroję drobno, przesmażam na oleju razem z czosnkiem. Do cebuli dodaję pieczarki i przesmażam dalej. Do soczewicy dodaję pieczarki, mąkę kukurydzianą, ser żółty pokrojony, papryczkę chili pokrojoną, kaszę jaglaną ugotowaną, jajko, sól, pieprz, pokrojona natkę, tymianek, paprykę wędzoną, czubricę, majeranek. Całość mieszam i formuję kulki. Obtaczam w bułce tartej. Smażę na oleju na wolnym ogniu.

Sos:

Cebulę pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki i dalej przesmażam.Solę, pieprzę, dodaję majeranek. Krupczatkę rozrabiam w śmietanie i wlewam, do pieczarek, zagotowuję. Całość miksuję blenderem. Kotleciki podaję z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kitka 04.11.2022 15:36
Połączenie smaków pewnie dobre. Wegetarianie nie jedzą żółtego sera więc jakby wyłączyć ten składnik, to ok. Ja soczewicę gotuję 20 min potem wyłączam, solę i po 15 min jest gotowa. Bez moczenia. Przepis ciekawy. Dziękuję.
bietka 30.01.2019 10:44
Smakowite kotleciki, bardzo fajne połączenie smaków : )
Bożena Matuszczyk 30.01.2019 09:23
Kotlety z soczewicy i pieczarek wyglądają bardzo smakowicie. Ja nie robiłam jeszcze kotletów z soczewicy ale po zdjęciu widać że na pewno są bardzo smaczne.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak