Mięciutkie kluski śląskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • jajko

    2
  • mąka ziemniaczana

    ok 30 dkg
  • kasza manna

    2 łyżki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub dobrze potłuc tłuczkiem. Gdy przestygną dodać jajka, mąkę, kaszę mannę i wyrobić ciasto. Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków, ma być takie, aby nie kleiło się do rąk. Kluski gotować 3 minuty od wypłynięcia. Podawać z sosem np. pieczarkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat