Przepis i sposób przygotowania na: Metrowiec z kremem bananowym
Kroki postępowania
4 żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodać szklankę mąki wymieszaną z jedną łyżeczką proszku do pieczenia, dodać również 7 łyżek oleju i 3 łyżki wody. 4 białka ubić na sztywną pianę i powoli dodać do masy. Delikatnie wymieszać łyżką.
Zagotować 1,5 szklanki mleka. Do miski wbijamy 3 żółtka, sypiemy 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki tortowej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz pół szklanki mleka, wszystko razem dokładnie wymieszać i dodać do gotującego się mleka delikatnie mieszając.
Następnie utrzeć kostkę masła na puszysta masę i dodawać po łyżce wystudzonej, ugotowanej wcześniej masy i kilka kropli soku z cytryny. Wszystko utrzeć aż do uzyskania gładkiej masy.