Przepis i sposób przygotowania na: Metrowiec
Do ubitych żółtek po łyżce dodawać wodę i olej - cały czas miksować. Na koniec wsypać mąkę, wymieszać dokładnie i następnie dodać ubita pianę.
Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao i olejek rumowy a do drugiej łyżkę mąki i olejek waniliowy. Delikatnie wymieszać. Rozlać do dwóch natłuszczonych foremek i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut.
Przygotować masę. Połowę mleka zagotować a w drugiej połowie rozmieszać, obie mąki, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Na gotujące mleko wlać przygotowana mieszankę. Ugotować gęsta masę o konsystencji budyniu.
Wystudzić. Miękkie masło zmiksować a potem po łyżce dodawać do masy i miksować. Na koniec wlać według uznania kilka łyżek adwokata ( nie za dużo, aby nie zwarzyć masy).
Gotową masę schłodzić. Oba ciasta, czarne i białe przekroić wzdłuż na 3 kawałki. Sklejać razem ciasto białe z kakaowym za pomocą masy. Otrzymamy dwa metrowce - jeden złożony z dwóch ciemnych boków i jasnego środka i drugi złożony z dwóch jasnych boków i ciemnego środka.
Gotowe placki polać polewą czekoladową i schłodzić.