Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Metka wieprzowa grubomielona

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podgardle wędzone surowe 100 g
boczek wędzony 200 surowy
schab wędzony 200 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Metka wieprzowa grubomielona

Mięso powinno być wędzone, surowe i w temperaturze pokojowej.
Pokroić wszystkie gatunki mięsa w średnią kostkę i zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o dość dużych oczkach - ja używam sitek nr 5/6.
Zmieloną masę jak najdokładniej wyrobić - w tym czasie można dodać soli i pieprzu do smaku, majeranku lub granulowanej cebuli.
Mięso uformować, rękami moczonymi w zimnej wodzie, tworząc niezbyt gruby baton - owinąć jak najciaśniej w arkusz folii spożywczej, a następnie w folię aluminiową - włożyć do lodówki na 10-12 godzin, aby całość stężała.
Podawać z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.12.2012 09:10
Ja ją uwielbiam, ale kupna jest coraz gorsza, zazwyczaj bez smaku lub wyłącznie przesolona, no i składa się głównie z tłuszczu - a domowa to zupełnie coś innego :)
eagle 11.12.2012 20:32
Lubię metkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak