Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bułki z sezamem (6 szt)

  • mąka pszenna

    350 g
  • mleko

    100 ml
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże

    10 g
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • jajko

    do posmarowania
  • sezam

Marynowany kurczak

  • pierś z kurczaka

    500 g
  • oliwa

    2 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    0,5 łyżeczki
  • przyprawa do kurczaka

  • limonka

    sok z połowy

Dodatkowo

  • papryka czerwona

    1 szt
  • Mieszanka:

    warzyw na patelnię z ziołami i papryką 200 g
  • cebula czerwona

    1 szt
  • pomidor

  • ogórek

  • ser żółty

  • keczup

  • majonez

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem foto
Bułki z sezamem:
Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy sól. W garnku rozgrzewamy mleko z cukrem (musi być letnie nie gorące), rozkruszamy drożdże. Przelewamy do mąki. Dolewamy wodę oraz roztopione masło. Całość zagniatamy, tak żeby powstało gładkie ciasto. Miskę okrywamy ściereczka i odstawiamy na 1 godzinę (tak żeby ładnie wyrosło).
Krok 2 - Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem foto
Po tym czasie z ciasta formujemy 6 bułek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na kolejną godzinę. Po tym czasie każdą bułkę smarujemy jajkiem, obsypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w 200*C.
Krok 3 - Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem foto
Marynowany kurczak:
Filet z kurczaka kroimy w paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Układamy w pojemniku. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę, ostrą i słodką czerwona paprykę, zioła prowansalskie i sok z limonki. Wylewamy na kurczaka, zamykamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Po tym czasie grillujemy na patelni grillowej. Na tej samej patelni grillujemy warzywa na patelnię.
Burgery przekładamy kurczakiem, warzywami z patelni i ulubionymi dodatkami: czerwoną cebulą, ogórkami, pomidorem, czerwoną papryką, żółtym serem. Możemy dodać również keczup lub majonez.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
darmiona 14.05.2015 20:48
Mniam ja uwielbiam domowe hamburgery
Katarzyna59 14.05.2015 18:35
pychotka!!!
Justi2401 14.05.2015 15:39
Ale bym się wgryzła w takiego burgera :D
Anna133 14.05.2015 14:46
wyglądają wspaniale ;)
marcia7 14.05.2015 14:36
ta limonka brzmi nieźle
jasiek 14.05.2015 14:15
dobry smak
VioletoweKucharzenie 14.05.2015 13:54
Duże, z domowymi bułkami z sezamem, marynowanym ostrym kurczakiem i ogromna ilością warzyw. Domowy a jaki pyszny! Mięso mocno pachnie limonką i ostrymi przyprawami.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat