Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek zając

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mazurek

mąka krupczatka 400 gram
cukier 100 gram
margaryna 250 gram
żółtko jajek 4 szt
mleko 4 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 16 gram

Dodatkowo

dżem morelowy 200 gram
kolorowa posypka 1 szt

Porada

Nie mogłam wpisać w składniki ale ma być Całego zająca smarujemy nadzieniem brzoskwiniowym z kawałkami owoców Zentis oczka robimy z pianek ,a źrenice z dmuchanych chrupek w polewie mlecznej . Uszka,łapki obsypujemy posypką i też dekorujemy

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek zając

Kroki postępowania

1
Na stół wsypujemy mąkę.

Robimy zagłębienie , dodajemy proszek do pieczenia.

Dodajemy rozpuszczoną przestudzoną margarynę z cukrem i cukrem waniliowym.

Dodajemy żółtka i mleko.

Szybko zagniatamy ciasto i do lodówki na 30 minut.

Krok 1 - Mazurek zając foto
2
Kładziemy papier do pieczenia na stół na to ciasto, przykrywamy drugim panierem i wałkujemy .Wałkujemy ciasto na około pół centymetra .

Krok 2 - Mazurek zając foto
3
Sci agamy z góry papier .
Krok 3 - Mazurek zając foto
4
Wycinamy szablon zająca i przykładamy do ciasta i wycinamy.

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach .

Dekorujemy według uznania.
Całego zająca smarujemy nadzieniem brzoskwiniowym z kawałkami owoców Zentis

oczka robimy z pianek ,a źrenice z dmuchanych chrupek w polewie mlecznej .

Uszka,łapki obsypujemy posypką i też dekorujemy dmuchanymi chrupkami w czekoladzie mlecznej .
Krok 4 - Mazurek zając foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 05.07.2014 23:49
sliczny i pomysłowy!
Patriszja
Patriszja 05.07.2014 22:40
jak na wielkanoc :) fajowo wygląda ::)
dodi 05.07.2014 22:23
ale slicznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak