Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mazurek z masą kalmakową i migdałami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 30 dkg
jajjka 2 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 10 dkg
masa krówkowa 1 puszka
migdały 2 łyżki
masło 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: mazurek z masą kalmakową i migdałami

mąkę należy przesiać, posiekać z masłem, dodać cukier – puder, cukier waniliowy, jajka i żółtka, szybko zagnieść kruche ciasto, po czym wstawić je na 20-30 min do lodówki. To jest porcja na dużą blachę

Po wyjęciu z lodówki należy ciasto rozwałkować na grubość 3/4 cm, wykleić nim formę i brzegi. Pieczemy w 180 C ok. 40 min, do zezłocenia i odstawania brzegów od formy.

Wystudzony mazurek ozdabiamy posypką i migdałami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 02.10.2013 09:12
Pacpaw dobre skojarzenie :)
ben-ka 01.10.2013 09:54
pychota!!! to cisto przypomina mi Wielkanoc.
pacpaw 02.09.2013 21:39
mazurek kojarzy mi się z .... Teściową :o)
misia53 10.04.2013 22:02
Taki mazurek chętnie u ciebie zamówię....hihi...
alaaa 08.04.2013 23:05
najlepsza masa na mazurki
Katarzyna/kate1980 05.04.2013 22:10
świetnie wygląda
Agnieszka91 02.04.2013 14:18
dobry przepis i szybki
miki47 02.04.2013 10:56
smakowity przepis
Megg 02.04.2013 10:05
przepiękny mazurek!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak