Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek z masą chałwową

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna typ 550 180 gram
mąka krupczatka 100 gram
masło zimne 230 gram
jajko 1 sztuka
mleko 2% 50 mililitry
skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram
migdały siekane 50 gram
sól 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżeczka

Masa

mleko 2% 400 mililitry
masło 150 gram
chałwa 200 gram
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 50 gram
mleko 2% 1 łyżka

Porada

Stolnica, na której wałkujemy ciasto wyjęte z lodówki oraz wałek powinny być schłodzone. Im mniej temperatury złapie ciasto przed pieczeniem, tym lepsze będzie po upieczeniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z masą chałwową

Obie mąki należy przesiać , wymieszać z solą, cukrem pudrem, posiekanymi drobniutko lub zmielonymi migdałami i skórką pomarańczową kandyzowaną. Dodać zimne masło i posikać je nożem. Po rozdrobnieniu masła dodać zimne jajko i odrobinę zimnego mleka. Szybko zagnieść ciasto, aby masło złapało jak najmniej temperatury. W razie konieczności konsystencję ciasta poprawić dodaniem większej ilości mleka- powinno być zwarte i gładko odchodzić od ręki. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Budyń waniliowy ugotować w 400 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na gładko. Stopniowo dodawać budyń i miksować dalej. Po połączeniu masła z budyniem dodać rozdrobnioną chałwę i łyżkę mleka. Zmiksować całość na jednolitą masę.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować do żądanych rozmiarów. . Wyciąć z ciasta prostokąt. Nadwyżki użyć do wyklejenia boków. Ułożyć całość na papierze do pieczenia. Piec 20-250 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Na wystudzonym rozsmarować masę chałwową. Udekorować płatkami migdałów i całymi migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 09.04.2015 08:08
Pewnie bardzo smaczny:)
misia53 08.04.2015 23:51
smaczny i fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak