Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek z czekoladą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka krupczatka 350 g
masło 200 g
żółtko jajek 1 szt
cukier 70 g
śmietana 18 proc 1 łyżka
tłuszcz do formy

dodatki

czekolada gorzka 200 g
śmietanka kremowa 70 ml
cukier puder 1 łyżka
owoce kandyzowane 150 g
migdały 150 g
orzechy włoskie 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z czekoladą

Zimne masło posiekać nożem na drobną kostkę. Dodać przesiana mąkę, żółtko, śmietanę i drobny cukier. Szybkimi ruchami zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki na 3 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć w natłuszczonej formie. Piec w temperaturze ok 180 -200 stopni ok 25 minut.
Zagotować śmietankę i dodać połamaną czekoladę. Topić na małym ogniu cały czas mieszając. Dodać cukier.
Przestudzone ciasto polać czekoladą i udekorować wg. uznania bakaliami.
Migdały celem obrania ze skórki należy najpierw sparzyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 04.04.2016 21:58
chętnie bym skosztowała!
IKrakowianka 04.04.2016 20:57
pyszny mazurek :)
ilka01 04.04.2016 19:44
wygląda super :)
Beatris 04.04.2016 19:43
Wygląda smakowicie:)
Bernadeta1 04.04.2016 19:17
prezentuje się bardzo smacznie
cukiereczek 04.04.2016 17:34
wygląda super
mirosława4 04.04.2016 17:09
piękny ten mazurek
KORAL 04.04.2016 15:19
Pysznie wygląda i smakuje :)
Futka 04.04.2016 15:09
Przepyszny i śliczny mazurek :)
Czyki 04.04.2016 14:51
Wygląda jak z najlepszej cukierni:) cudny!!!!
Agnieszka-87-25 04.04.2016 14:46
ładny jest
gosia1988 04.04.2016 13:51
Fajnie wygląda ten mazurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak