Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mazurek z brzoskwiniami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

mąka 1,25 szklanki
cukier 3/4 szklanki
masło 1/2 kostki
sól 1 szczypta

wypełnienie

brzoskwinie w puszce 1 puszka
śmietana 30% 150 gram
cukierki 100 gram
biała czekolada 100 gram
serek mascarpone 200 gram
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: mazurek z brzoskwiniami

Kroki postępowania

1
spód:
Mąkę, cukier, sól i zimne masło szybko zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i obciążone kulkami do pieczenia albo fasolą podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
Krok 1 - mazurek z brzoskwiniami foto
2
Michałki i czekoladę siekamy. Śmietanę podgrzewamy uważając aby jej nie zagotować. Wysypujemy posiekane michałki z czekolada mieszamy do rozpusczenia. Masę studzimy
Krok 2 - mazurek z brzoskwiniami foto
3
Mascarpone miksujemy z żółtkiem, a potem dodajemy ostudzona masę michałkową
Krok 3 - mazurek z brzoskwiniami foto
4
Masę wylewamy na przestudzone kruche ciasto. Na wierzchu układamy brzoskwinie. Odstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Potem dekorujemy wedle uznania.
Krok 4 - mazurek z brzoskwiniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 28.06.2017 10:16
dziękuję....
Wiktoria29 28.06.2017 10:15
dziękuję....
Wiktoria29 28.06.2017 10:15
dziękuję....
Ewa Wojtaszko 27.06.2017 22:49
cieszy oko,musi być smaczny :)
Aleksandra/Olcia 27.06.2017 18:43
super pomysł
cukiereczek 27.06.2017 18:30
Jaki słodki Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak