mazurek z brzoskwiniami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • mąka

    1,25 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • masło

    1/2 kostki
  • sól

    1 szczypta

wypełnienie

  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
  • śmietana 30%

    150 gram
  • cukierki

    100 gram
  • biała czekolada

    100 gram
  • serek mascarpone

    200 gram
  • żółtko jaja

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - mazurek z brzoskwiniami foto
spód:
Mąkę, cukier, sól i zimne masło szybko zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i obciążone kulkami do pieczenia albo fasolą podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
Krok 2 - mazurek z brzoskwiniami foto
Michałki i czekoladę siekamy. Śmietanę podgrzewamy uważając aby jej nie zagotować. Wysypujemy posiekane michałki z czekolada mieszamy do rozpusczenia. Masę studzimy
Krok 3 - mazurek z brzoskwiniami foto
Mascarpone miksujemy z żółtkiem, a potem dodajemy ostudzona masę michałkową
Krok 4 - mazurek z brzoskwiniami foto
Masę wylewamy na przestudzone kruche ciasto. Na wierzchu układamy brzoskwinie. Odstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Potem dekorujemy wedle uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiktoria29 28.06.2017 10:16
dziękuję....
Wiktoria29 28.06.2017 10:15
dziękuję....
Wiktoria29 28.06.2017 10:15
dziękuję....
Ewa Wojtaszko 27.06.2017 22:49
cieszy oko,musi być smaczny :)
Aleksandra/Olcia 27.06.2017 18:43
super pomysł
cukiereczek 27.06.2017 18:30
Jaki słodki Super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat