Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
migdały
50 gram -
mąka krupczatka
1,5 szklanki -
masło
150 gram do ciasta -
żółtko jajek
1 -
cukier
3 łyżki do ciasta -
czekolada gorzka
200 gram -
śliwki suszone
200 gram -
masło
50 gram do czekolady -
migdały
o dekoracji -
orzechy włoskie
do dekoracji -
cukier
2-3 łyżki do czekolady -
woda
3 łyżki
Sposób przygotowania
Proporcje na formę 20x25 cm. Migdały bez skórki zmielić, zmieszać z mąką i cukrem. Dodać masło, żółtko i zagnieść ciasto. Formę wyłożyć papierem, wylepić ciastem i przykryć dodatkowo papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Po wyjęciu z lodówki obciążyć fasolą, piec około 15 min. w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika, zdjąć fasole z papierem i wstawić na kolejne 15 min. do piekarnika. Wyjąć i przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem, dodać rozpuszczony cukier w 3 łyżkach wody. Mazurek pokryć warstwą połowy czekolady, ułożyć regularnie połówki śliwek suszonych i pokryć drugą połową czekolady. Udekorować migdałami i opcjonalnie orzechami włoskimi. Smacznego!
Komentarze (31)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (21)