mazurek wielkanocny ze śliwkami kalifornijskimi, migdałami i gorzką czekoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • migdały

    50 gram
  • mąka krupczatka

    1,5 szklanki
  • masło

    150 gram do ciasta
  • żółtko jajek

    1
  • cukier

    3 łyżki do ciasta
  • czekolada gorzka

    200 gram
  • śliwki suszone

    200 gram
  • masło

    50 gram do czekolady
  • migdały

    o dekoracji
  • orzechy włoskie

    do dekoracji
  • cukier

    2-3 łyżki do czekolady
  • woda

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Proporcje na formę 20x25 cm. Migdały bez skórki zmielić, zmieszać z mąką i cukrem. Dodać masło, żółtko i zagnieść ciasto. Formę wyłożyć papierem, wylepić ciastem i przykryć dodatkowo papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Po wyjęciu z lodówki obciążyć fasolą, piec około 15 min. w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika, zdjąć fasole z papierem i wstawić na kolejne 15 min. do piekarnika. Wyjąć i przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem, dodać rozpuszczony cukier w 3 łyżkach wody. Mazurek pokryć warstwą połowy czekolady, ułożyć regularnie połówki śliwek suszonych i pokryć drugą połową czekolady. Udekorować migdałami i opcjonalnie orzechami włoskimi. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 10.01.2014 10:35
na pewno pyszny :)
Krystyna32 25.07.2013 19:34
pyszne ciasto
Katarzyna59 31.05.2013 09:04
bardzo smaczne
Agnieszka-87-25 12.05.2013 09:13
bajecznie wygląda, a z tymi śliwkami to bdb pomysł :)
Wafelek2601 13.04.2013 21:40
Wygląda super
Klausia 07.04.2013 12:35
jak obrazek :)
Magula 27.03.2013 08:24
pięknie wygląda ten mazurem, super przepis
kasienka23 16.03.2013 18:46
wygląda świetnie ! :)
Koper 18.02.2013 21:28
Wygląda niesamowicie apetycznie
Justyna Jussstiii 29.01.2013 17:28
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat