Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAZUREK ŚLIWKOWY

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
cukier 120 g
masła 250 g
suszone śliwki kalifornijskie 120 g
śliwki w czekoladzie 250 g
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
powidła śliwkowe 1 słoik
czekolada biała 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: MAZUREK ŚLIWKOWY

Kroki postępowania

1
W misce rozcieramy mąkę z proszkiem i z zimnym masłem, ma się utworzyć drobna kruszonka. Następnie dodajemy cukier, żółtka i drobno posiekane suszone śliwki. Zagniatamy ciasto aż zrobi się zwarta kula.
Krok 1 - MAZUREK ŚLIWKOWY foto
2
Ciastem wykładamy formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 20-25 min. w temp. 180 stopni C. Studzimy i na cieście rozsmarujemy powidła.
Krok 2 - MAZUREK ŚLIWKOWY foto
3
Na powidła układamy pokrojone drobno śliwki w czekoladzie a na to polewamy rozpuszczoną na parze białą czekoladę i odstawiamy do zastygnięcia.
SMACZNEGO!!!!
Krok 3 - MAZUREK ŚLIWKOWY foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 29.01.2014 11:23
może być smaczny
Misiabe 04.04.2013 15:04
Pięknie i bardzo smakowicie wygląda
Dorota_31_ 04.04.2013 10:03
ciekawy przepis
paulina2157 03.04.2013 19:49
takiego mazurka jeszcze nie jadłam
babajaga1969 03.04.2013 19:30
pomysłowy i smaczny ten mazurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak