Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek Pisanka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 30 dag
margaryna 20 dag
cukier puder 10 dag
jajko 1 sztuka
cukier waniliowy 1 opakowanie
dżem porzeczkowy 1 słoik

Lista składników

masa krówkowa 0,5 puszki
galaretka pomarańczowa do dekoracji
kolorowa posypka do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek Pisanka

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do misi dodajemy cukier. Dodajemy margarynę i wbijamy jajko. Całość zagniatamy na jednolite ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Dzielimy ciasto na pół, każdą część rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów. Wykrawamy kształt jajka
Krok 1 - Mazurek Pisanka foto
2
z kawałka ciasta rolujemy wstążeczkę którą układamy na brzegach jajka
Krok 2 - Mazurek Pisanka foto
3
Pieczemy ok 15-20 minut w temp.190 stopni. Przekładamy ciasto dżemem.
Krok 3 - Mazurek Pisanka foto
4
Wierzch smarujemy kajmakiem, później ozdabiamy galaretką i cukierkami.
Krok 4 - Mazurek Pisanka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 29.05.2015 06:30
bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak