Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek pierrot-lion

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruchy spód

mąka pszenna 30 dag
masło lub margaryna 20 dag
cukier puder 10 dag
żółtko jajek 3 sztuki
sól 1 szczypta

Kruchy brzeg

mąka pszenna 4 łyżki
masło lub margaryna 2 łyżki
cukier puder 1 łyżki
jajko 1 sztuka
migdały siekane 80 gram

Masa

czekolada deserowa 1 opakowanie pierrot 200g
batony milky way 6 lion's
mleko 3,2% 6 łyżek

Do dekoracji

polewa czekoladowa 1 sztuka
morele suszone 3 sztuki
daktyle 10 sztuk
skórka pomarańczowa kandyzowana 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek pierrot-lion

Składniki na kruchy spód siekam, zagniatam kulę ciasta, zawijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. Rozwałkowuję na prostokąt na blaszkę o wym. 24x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na obrzeże ciasta miksuję i wyciskam za pomocą rękawa cukierniczego dookoła ciasta w blaszce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C-200°C na 10-15 min, aż lekko się zrumieni.
Czekoladki pierrot rozpuszczam na parze rozcieńczając je mlekiem, wykładam na upieczony spód. Batony lion także rozpuszczam na parze rozcieńczając je mlekiem i wykładam na masę z czekoladek pierrot.
Polewę rozpuszczam, przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję wierzch mazurka napisem świątecznym. Do reszty dekoracji używam ćwiartek moreli, kilku daktyli oraz kandyzowaną skórkę cytrynową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 08.04.2015 23:50
świetny mazurek
Katarzyna59 08.04.2015 20:55
fajny mazurek
cooked 08.04.2015 20:45
przepiękny!
monikaT83 08.04.2015 20:25
wyborny mazurek:) pyszny i prześliczny:)
halina17 08.04.2015 19:15
Dobry mazurek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak