Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek orzechowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 40 szt
jajko 4 szt
cukier 20 dkg
cukier puder 7 dkg
mąka 1 szkl
margaryna 1/2 kostki
orzechy włoskie 1 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek orzechowy

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy porcjami margarynę i ucieramy do momentu , aż masa będzie biala. Do utartej masy dodajemy przesiana make i zmielone orzechy- mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, dno formy wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę orzechowa. Białka ubijamy z odrobina soli ,powoli dodajemy cukier puder.Ubita piane z białek wykładamy na masę orzechowa. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 35-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 04.02.2014 07:02
świętami zapachniało :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak