Mazurek kokosowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    300 gram
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • masło

    150 gram
  • cukier puder

    100 gram
  • sól

    1 szczypta
  • żółtko jajek

    2 sztuka
  • woda zimna

    1 łyżka

Masa kokosowa:

  • śmietana 18 proc

    300 mililitr
  • wiórki kokosowe

    150 gram
  • cukier

    3 łyżka
  • esencja waniliowa

    1 łyżeczka

Polewa:

  • biała czekolada

    150 gram
  • mleko 3,2%

    1 łyżka
  • masło

    1/4 łyżka

Dodatkowo

  • morele suszone

    100 gram
  • rodzynki

    3 łyżka
  • wiórki kokosowe

    3 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Składniki ciasta kruchego zagnieść (ręcznie lub w robocie). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na prostokąt. Zrobić wyższy rant lub ulepić ozdobne boki. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut.
Masa: Do rondla wlać śmietanę, dodać cukier, ekstrakt i wiórki kokosowe. Całość podgrzać na wolnym ogniu i gotować kilka minut do zgęstnienia. Gorącą masę kokosową wyłożyć na ciasto.
Polewa: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. Gorącą polewę wylać na masę kokosową.
Mazurka ozdobić morelami, rodzynkami i wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 21.03.2016 07:45
przepięknie się prezentuje
Seba 12.10.2014 10:26
wygląda bosko
Ada-Gaba 05.07.2014 17:45
ślicznie udekorowany, smaczne dodatki
Katarzyna59 19.05.2014 20:25
cudnie wygląda
Kejti 25.04.2014 19:41
Wygląda zjawiskowo :-)
monika141 24.04.2014 11:29
wygląda smakowicie
wyattearp 24.04.2014 09:58
ładniutki !!!!!!!!!!! :)
PaniMISIOWA 24.04.2014 09:00
po prostu piękny!
Edith85 24.04.2014 08:00
Arcydzieło :)
caralajna 24.04.2014 06:18
świetny pomysł i dekoracja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat