Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek kajmakowy bardzo kruchy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka 400 g
mąka krupczatka 100 g
masło 250 g
cukier puder 1/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 2
śmietana 2 łyżki

Wierzch

masa kajmakowa mała puszka
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek kajmakowy bardzo kruchy

Z wszystkich składników na spód zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1h. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy. Ciasto formujemy np. w kształt jajka lub prostokąt. Z pozostałego ciasta możemy wykonać wałeczki, którymi możemy udekorować brzegi mazurka np. 2 wałeczki możemy razem ze sobą zwinąć i za pomocą białka przykleić do podłoża. Mazurki pieczemy na złoto przez 20-25 minut.

Mazurki studzimy. Na wierzch wykładamy masę kajmakową. Dekorujemy według uznania bakaliami, cukierkami, czekoladkami itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 03.11.2015 11:05
pięknie ozdobiony ! :)
Henryka2 02.11.2015 20:52
To już Wielkanoc? Jak ten czas leci.
kloruś 02.11.2015 17:39
chętnie bym skosztowała!
cukiereczek 02.11.2015 17:31
piękny mazurek
Jadwiga/Jaga85 02.11.2015 16:06
Pyszny mazurek!
jasiek 02.11.2015 15:37
Wielkanocnie się zrobiło

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak