Mazurek kajmakowo - czekoladowy z bakaliami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    240 gram
  • mąka ziemniaczana

    120 gram
  • masło

    120 gram
  • cukier puder

    100 gram
  • śmietana słodka 18%

    2 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • czekolada gorzka

    60 gram
  • rodzynki

    100 gram
  • migdały blanszowane

    50 gram
  • brzoskwinie suszone

    50 gram
  • orzechy laskowe

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: miękkie masło i cukier puder ucieramy mikserem ok.5 minut. Dodajemy obie mąki i chwilę miksujemy na wolnych obrotach miksera. Z ciasta robimy kulę, dzielimy na dwie części, jedną zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Drugą część ciasta zostawiamy na blacie kuchennym.

Formę o wymiarach 21x32 cm* wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim dno blaszki, nakłuwamy je w wielu miejscach widelcem. Ciasto pozostawione w temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy ozdobny rant z ciasta. Na wierzchu ciasta układamy arkusz folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wsypujemy fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia. Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika do 190°C i pieczemy 10 minut. Usuwamy folię z fasolą i pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto zostawiamy do przestygnięcia.

MASA KAJMAKOWO-CZEKOLADOWA: rodzynki i brzoskwinie zalewamy gorącą wodą, odsączamy na sitku i osuszamy na ręczniku papierowym. Brzoskwinie kroimy na małe kawałki, orzechy i migdały grubo siekamy.
Śmietanę i cukier wlewamy do rondelka z grubym dnem i początkowo na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy, również na niezbyt dużym ogniu i również często mieszając. Gdy masa zgęstnieje, wyłączamy palnik, a do rondelka wkładamy połamaną na cząstki czekoladę. Energicznie mieszając doprowadzamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy wcześniej przygotowane bakalie, wszystko mieszamy i jeszcze ciepłą masę wykładamy na wystudzony spód mazurka, wyrównujemy i odstawiamy do zastygnięcia.
Mazurek jest smaczniejszy, jeśli przygotujemy go nawet dwa lub trzy dni wcześniej.

*z tej porcji ciasta możemy upiec jeden duży mazurek o podanych wymiarach lub dwa małe mazurki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 01.05.2014 12:00
przepyszne ciasto !
Alex_M 16.02.2014 21:00
musiał być przepyszny :)
norweska20 05.02.2014 08:23
smakowity wypiek
Bernadeta1 27.12.2013 21:26
wygląd kusi smakiem
Wacław 19.11.2013 09:17
świetny,bardzo apetyczny :-)
msmors 27.08.2013 13:09
fajny mazurek na Wielkanoc
treonina 14.08.2013 23:22
u mnie w domu mazurki wyglądamy zupełnie inaczej :-) przeważnie były z makiem i kawą - ale ten też wygląda świetnie!
Grazyna0211 13.04.2013 12:25
ten mazurek z pewnością by mi smakował
alaaa 22.08.2012 20:59
ale fajny,moje smaki
bartek8585 09.06.2012 00:37
zjadłoby się:))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat