Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek jajeczko

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 30 dag
cukier puder 8 dag
masło 20 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

Wykończenie

czekolada mleczna 100 gram
czekolada gorzka 150 gram
masło 100 gram
masa kajmakowa 250-300 gram
jajko 20 czekoladowych
płatki migdałowe do dekoracji
owoce kandyzowane do dekoracji

Porada

Kruche, chrupiące ciasto pokryte jest warstwą słodkiego kajmaku i czekolady!

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek jajeczko

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta
Krok 1 - Mazurek jajeczko foto
2
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,8. Za pomocą wcześniej wykonanego szablonu lub „na oko” wycinamy z ciasta kształt jajka. Elementy ciasta, które zostały wykorzystujemy do zrobienia dekoracyjnego wykończenia. Wykończenie stanowią u mnie zaplecione dwa wałeczki. Tak przygotowane „jajko” przekładamy na blaszkę, środek nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w 180°C do zrumienienia (około 30 minut).
Upieczone spód pod mazurka odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2 - Mazurek jajeczko foto
3
WYKOŃCZENIE:Na wystudzone ciasto kruche wykładamy masę kajmakową. Rozprowadzamy ją równo po całej powierzchni.
Krok 3 - Mazurek jajeczko foto
4
Do rondelka przekładamy masło oraz połamaną na mniejsze części czekolady. Całość stawiamy na ogniu, podgrzewamy i rozpuszczamy do uzyskania płynnej masy.
Rozpuszczoną masę czekoladową wykładamy na kajmak. Równo rozprowadzamy po całej powierzchni mazurka.
Krok 4 - Mazurek jajeczko foto
5
Czekoladowe jajeczka odpakowujemy ze złotka ( jeśli kupiliśmy ze złotkiem). Obrane „wtykamy’ w masę czekoladowa i kajmakową.
Gdy czekolada zaczyna zastygać mazurka posypujemy płatkami migdałowymi oraz pokrojonymi na mniejsze części ananasami kandyzowanymi. Całość pozostawiamy, by masa czekoladowa całkowicie zastygła. Gotowe.
Krok 5 - Mazurek jajeczko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 10.12.2015 16:30
Dzieci na pewno zachwyci ;) mnie też :D
wyattearp 10.12.2015 14:44
urocze jajeczko :)
marenka 10.12.2015 09:13
mniam...przepyszny ;-)
berys18 10.12.2015 07:32
cudowny mazurek
Ada-Gaba 09.12.2015 23:18
wspaniały mazurek
MAR3STA 09.12.2015 21:17
ależ on jest apetyczny
gusia1000 09.12.2015 20:59
Piękny mazurek.
Lis 09.12.2015 19:57
Wygląda bardzo smakowicie:)
Megg 09.12.2015 16:40
wspaniały mazurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak