mazurek bez glutenu z masłem orzechowym i bakaliami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto kruche bez glutenu

  • mąka gryczana

    70 g
  • mąka kukurydziana

    70 g
  • mąka ziemniaczana

    70 g
  • masło

    120 g
  • ksylitol

    40 g
  • żółtko jajek

    1 ł
  • aromat migdałowy

dodatkowo

  • masło orzechowe

    150 g
  • orzechy nerkowca

    do dekoracji
  • suszone wiśnie

    do dekoracji
  • żurawina suszona

    do dekoracji
  • płatki migdałowe

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąki wymieszać i ksylitol ze sobą i wsypać do rozdrabniacza lub małego malaksera. Dodać masło i połączyć składniki, dodać żółtko i aromat, zagnieść ciasto. Spód formy keksowej wyłożyć ciastem i wstawić do lodówki do schłodzenia. Piec około 15 do 20 minut w 180 stopniach.
Po wystygnięciu wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
Posmarować masłem z fistaszków, udekorować orzechami i bakaliami wg własnego gustu i upodobań.
Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 06.04.2015 10:45
Wspaniałe słodkości;)
Ada-Gaba 05.04.2015 23:27
świetny przepis, wspaniały mazurek
Barbara777 05.04.2015 22:33
przepysznie wygląda
gosia561 05.04.2015 21:40
cudowny mazurek
norweska20 05.04.2015 21:37
przydatny przepis
wyattearp 05.04.2015 20:24
super !!!!!!!!!!!!!!!!!
Alex_M 05.04.2015 20:06
świetny przepis :)
as28 05.04.2015 20:01
mniam mniam
Wiktoria29 05.04.2015 18:50
zdrowy i piękny
dollce 05.04.2015 18:20
wygląda super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat