Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Matiasy z żurawiną, cebulką w oleju

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

matiasy 8 sztuk
cebula 2 sztuki
żurawina suszona 10 dag
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka
olej rzepakowy ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: Matiasy z żurawiną, cebulką w oleju

Matiasy wymoczyć 2 razy po 20 minut w mleku, potem przełożyć na sito i opłukać.

Następnie pokroić na 2 cm kawałki, posypać je cukrem, pieprzem i polać sokiem z cytryny.

Wsypać posiekaną suszoną żurawinę, pokrojoną drobno cebulę i całość dokładnie wymieszać.

Do tak przygotowanych matiasów wlać olej tak, aby śledzie były przykryte. Schować do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mon1K4 10.12.2023 09:27
To nie są matiasy, śledzie matias są różowe od spodu i się już ich nie moczy. Przepis dotyczy śledzia ALA Matias z tymi holenderskim nie mają wiele wspólnego.
Anna169Hosz 09.10.2014 08:07
Lubię takie smaki.
BernadettaP 09.10.2014 07:29
Oj, a za mną tak "chodzą" śledzie :) Takie z żurawiną bardzo lubię, tylko zamiast soku z cytryny daję trochę octu winnego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak