Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

maszynkowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
tłuszcz 150 g
żółtko jajek 4 sztuka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier puder 20 dag
mąka 70 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: maszynkowe

Margarynę wyjmujemy z lodówki, odstawiamy do czasu aż zrobi się ciepła, pozostałą ilość tłuszczu potrzebnego do zrobienia ciasta uzupełniamy tłuszczem który też musi mieć temp. pokojową. Z jaja oddzielamy białka od żółtek. Margarynę ścieramy na tarce, dodajemy tłuszcz, mąkę, żółtka jaj, cukier puder, cukier waniliowe oraz proszek do pieczenia, wszystko razem ugniatamy do momentu powstania ciasta, gotowe ciasto wstawiamy na min 0,6 godziny do lodówki. następnie formujemy ciastka, pieczemy ok 20 min w tem. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 19.12.2012 19:04
lubię takie ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak