Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

masło domowe...

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śmietana 36% 500 ml
sól 2 szczypty
woda zimna - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: masło domowe...

Kroki postępowania

1
śmietanę 36% mocno zimną (do zamrażalnika przed ubijaniem włożyłam na 30 minut) wlać do misy robota, kartonik rozciąć i łyżeczką wszystko wybrać
Krok 1 - masło domowe... foto
2
wsypać dwie szczypty soli i w robocie ubijać śmietanę na dużych obrotach, misę przykryć bo będzie pryskac maślanką, są widoczne etapy: śmietana będzie ubita, potem zacznie się rozwarstwiać i na koniec oddzieli się masło i maślanka
Krok 2 - masło domowe... foto
3
masło wyjąć do miski, wlać mocno zimną wodę aby wypłukać resztki maślanki, wylać na sitko wyłożone gazą i odcisnąć z wody masło
Krok 3 - masło domowe... foto
4
z tej ilości wyszło mi 184 gramy świeżego, dobrego masła, masło włożyć do maselniczki - masło dobrze się smaruje i jest pyszne, kupne gotowce nie mają szans z takim domowym..........SMACZNEGO!!!
Krok 4 - masło domowe... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 08.09.2017 15:34
Domowe wyroby są najlepsze!
Babeczka35 06.09.2017 22:29
Domowe najlepsze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak