Maślankowe lody cukiniowo-truskawkowe

Maślankowe lody cukiniowo-truskawkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miód

    2 łyżki
  • cytryna

    1 sztuka
  • cukinia

    30 dkg
  • mrożone truskawki

    20 dkg
  • cukier

    2 łyżki
  • maślanka

    1 szklanka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Maślankowe lody cukiniowo-truskawkowe

Kroki postępowania

Krok 1 - Maślankowe lody cukiniowo-truskawkowe foto
Na rozgrzaną patelnię wlać miód i sok wyciśnięty z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu tak długo, aż płyn zacznie się mocno pienić i zmieniać kolor na brązowy.
Krok 2 - Maślankowe lody cukiniowo-truskawkowe foto
Cukinię obrać i pokroić w małą kostkę (bez pestek). Wrzucić ją na patelnię i wymieszać. Smażyć tak długo, aż cukinia zmięknie, a większość płynu odparuje.
Krok 3 - Maślankowe lody cukiniowo-truskawkowe foto
Cukinię ostudzić i przełożyć do miski blendera. Dodać do niej zamrożone truskawki i cukier (można go zastąpić miodem lub pominąć).
Krok 4 - Maślankowe lody cukiniowo-truskawkowe foto
Wszystko dokładnie zmiksować. Do lodowej masy wlać maślankę.
Krok 5 - Maślankowe lody cukiniowo-truskawkowe foto
Dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Maślankowe lody cukiniowo-truskawkowe foto
Masą napełnić foremki do lodów na patyku, włożyć szpatułki i mocno zamrozić.
Krok 7 - Maślankowe lody cukiniowo-truskawkowe foto
Żeby wyjąć lody, wystarczy przytrzymać w dłoniach foremkę z lodem i po chwili można już go wyjąć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

jozefinach 20.08.2012 09:21
Ciekawy przepis.
Agnieszka_B 19.08.2012 21:30
Lody z cukinii... Znakomity pomysł!
mufinka79 19.08.2012 01:25
pysznie wyglądają :)
Zdzisław 17.08.2012 23:40
zdrowe lody
sylwia / sytofala 17.08.2012 20:52
kuszące

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat