Maślane lukrowane ciasteczka - bardzo kruche z opisem dekorowania lukrem

Maślane lukrowane ciasteczka - bardzo kruche z opisem dekorowania lukrem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    175 g
  • cukier puder

    0,5 szkl
  • sól

    szczypta
  • żółtka

    3
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    2 szkl
  • lukier

    do dekoracji
  • barwniki spożywcze

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Maślane lukrowane ciasteczka - bardzo kruche z opisem dekorowania lukrem foto
Zimne masło siekam nożem i rozgniatam w palcach z mąką, solą i cukrem pudrem. Dodaję żółtka i szybko zagniatam ciasto. Jeśli ciasto nie chce się dobrze skleić, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany.
Krok 2 - Maślane lukrowane ciasteczka - bardzo kruche z opisem dekorowania lukrem foto
Zagniecione kruche ciasto zawijam w folię i schładzam w lodówce ok. 2 godzin.
Krok 3 - Maślane lukrowane ciasteczka - bardzo kruche z opisem dekorowania lukrem foto
Ciasto wałkuję na grubość ok. 2-3 mm na omączonym blacie. Wycinam dowolne kształty foremkami do ciasteczek.
Krok 4 - Maślane lukrowane ciasteczka - bardzo kruche z opisem dekorowania lukrem foto
Ciasteczka przenoszę do formy i piekę ok. 10-15 minut w średnio nagrzanym piekarniku do momentu, aż złapią złoty kolor. Wyjmuję z piekarnika i studzę.
Krok 5 - Maślane lukrowane ciasteczka - bardzo kruche z opisem dekorowania lukrem foto
Aby przygotować lukier należy wymieszać 1 białko z 1 szkl cukru pudru. Cukier należy dodawać stopniowo do białka i nie ubijać, a mieszać lub ucierać. Ja wykorzystałam gotowy lukier.
Lukier barwię na dowolne kolory. Ten etap można oczywiście pominąć.
Krok 6 - Maślane lukrowane ciasteczka - bardzo kruche z opisem dekorowania lukrem foto
Lukier nanoszę na ciastka za pomocą worka cukierniczego z tylką nr 2.
Ciastko 1 dwukolorowe: Na połówki nanoszę lukier różnego koloru, wykałaczką doprowadzam do brzegów, a następnie przez środek ciastka wykałaczką tworzę spiralę tak, by kolory się złączyły.
Ciasto 2 białe: Na ciastko nanoszę biały lukier, a następnie na jeszcze mokrym tworzę poziome linie z różowego i czerwonego lukru.
Wykałaczką prowadzę linie prostopadłe do poziomych linii kolorowego lukru, w wyniku czego tworzy się ładny wzór.
Ciasto 3 czerwone: Na ciastko nanoszę czerwony lukier, a białym tworzę małe kropki wokół ciastka na czerwonym lukrze.
Wykałaczkę przeciągam po wszystkich kropkach, co powoduje utworzenie się małych serduszek na ciastku.
Krok 7 - Maślane lukrowane ciasteczka - bardzo kruche z opisem dekorowania lukrem foto
Ciastka pozostawiam do całkowitego wyschnięcia lukru (kilka godzin).
Różnorodność kształtów ciastek i kolorów lukru pozwoli nam na stworzenie małych słodkich dzieł sztuki :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (32)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka-87-25

18.06.2017 07:26
piękne, ale w taki prosty sposób, jestem zachwycona

Misia13

30.06.2014 19:06
ślicznie ozdobione, aż oko cieszą ;-)

aniach32

04.06.2014 20:37
Przepiękne musisz dodać filmik jak się te dekoracje robi :D Proszę!!!

Czarnula87

07.05.2014 17:58
prezentują się niezwykle pysznie :) fajny pomysł na prezent

kriko

03.05.2014 07:48
Słodkie te ciasteczka

pestka

02.05.2014 09:51
Cudne te ciasteczka

plocia

01.05.2014 16:06
Fajne ciasteczka, ja się tylko ciągle zastanawiam jak Wy je tak ślicznie dekorujecie.

as28

29.04.2014 12:03
śliczne ciasteczka

Anna169Hosz

18.12.2013 11:26
Śliczne wzorki!

Malinka

01.12.2013 13:02
Przepiękne ciasteczka, mniam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat