Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślane ciasteczka z inką

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g
cukier puder 125 g
mąka tortowa 275 g
mąka razowa 100 g
żółtko jajek 3 szt
kawa zbożowa 3 łyżeczki
mleko 50 ml
cukier 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Maślane ciasteczka z inką

Jajka gotujemy na twardo. Żółtka przekrawamy na pół i przeciskamy przez praskę do czosnku lub bardzo dokładnie rozcieramy przez sito.
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy w folią spożywcza i chłodzimy około 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujmy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy dowolne ciasteczka. Jeśli chcemy by ciasteczka zyskały błyszcząca cukrową warstwę podgrzewamy 50 ml mleka i rozpuszczamy w nim 5 łyżek cukru, a następnie płyn rozsmarowujemy na ciasteczkach za pomocą pędzelka. Pieczemy w 180 stopniach C prze 11 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 08.03.2014 17:02
te same zdjęcia na przepis maślane imbirowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak