Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślane bułeczki z rodzynkami.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 2 łyżki
drożdże 2 dag
sól szczypta
mleko ciepłe pół szklanki
jajko 1 sztuka
masło 5 dag
rodzynki pół szklanki

Dodatkowo

masło 2 łyżki
mąka pszenna 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Maślane bułeczki z rodzynkami.


1. Drożdże rozetrzeć z cukrem,połową mleka,dodać jajko,sól,rodzynki ,mąkę ,stopione i lekko przestudzone masło,zagnieść mięciutkie ciasto w razie potrzeby dodając pozostałe mleko.
2. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce ,żeby podrosło.
3.Ciasto podzielić na 12 części i formować okrągłe bułeczki na posypanej mąką stolnicy, następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około pół godziny w ciepłym miejscu.
4.Masło stopić i posmarować nim wyrośnięte bułeczki.Następnie piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 29.05.2016 17:46
Dziękuję:)
gusia1000 25.01.2015 01:10
Wypiek na medal.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak