Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślana bułeczka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 30 gram
mleko ciepłe 1 szklanka
mąka 500 gram
żółtko jajek 2
cukier 3 łyżki
jajko 2
sól szczypta
masło 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Maślana bułeczka

Drożdże wkrusz do mleka,dodaj 1 łyżkę cukru i połowę mąki.Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka i jedno jajko u trzyj z pozostałym cukrem.Masło rozpuść.
Gotowy rozczyn wymieszaj z masą jajeczną,masłem i pozostałą mąką.Zagnieć gładkie ciasto.
Przykryj je folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia,aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte już ciasto zagnieć,podziel na 6 części. Z każdej części uformuj wałeczek,łącz je po 3 i zapleć jak warkocz. Gotowe ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce,odstaw do wyrośnięcia. Gdy bułeczki będą gotowe posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp np makiem.
Piecz w 200 C przez ok 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 14.07.2015 12:58
pyszne te słodkości
Justi2401 14.07.2015 09:46
Wygląda wspaniale! Aż mi zapachniało przez monitor :)
Babeczka35 14.07.2015 08:10
Uwielbiam takie bułeczki:)
Czarnula666 14.07.2015 06:56
Wygląda apetycznie :) zjadłabym ;)
patryska76 14.07.2015 00:19
bułeczka palce lizać!!
Megg 13.07.2015 23:47
chetnie zjadlabym taka buleczke :-)
Łukasz15 13.07.2015 23:20
Pyszności.
Iwusia 13.07.2015 22:46
smakowita bułeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak