Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślana baba

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka 2 szklanki
sól 1 łyżeczka
drożdże 1 łyżka
cukier 1 łyżka
cukier waniliowy 1 szt
masło klarowane 1/2 szklanki
aromat pomarańczowy 1 szt
tłuszcz do formy

Składniki na syrop

cukier 3/4 szklanki
woda 3/4 szklanki
masło 1/4 szklanki
aromat waniliowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Maślana baba

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrami, wlać cztery łyżki letniej wody, wymieszać i odstawić na chwilę. Mąkę wymieszać z solą, dodać przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać ręką, dolewając powoli letnią wodę, tak aby ciasto odstawało od ręki. Następnie rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką, posmarować połową masła klarownego, złożyć na pół i posmarować resztą masła. Ponownie złożyć na pół i zlepić dobrze brzegi. Przełożyć do przygotowanej formy keksowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 35 minut.
Wykonanie syropu:
Z wody i cukru ugotować syrop, zdjąć z ognia, dodać masło i po jego roztopieniu dodać kilka kropli aromatu i wymieszać. Syropem polać upieczoną babę , przestudzić i pokroić na kromki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.11.2016 01:09
Dobra jest.
jagoda5913 20.11.2016 14:39
pyszne ciasto
jan_mag 20.11.2016 13:37
A o jakie drożdże chodzi? suche czy świeże?
olkaaa 20.11.2016 12:32
lubię taką
MAR3STA 19.11.2016 21:58
pyszne ciasto
Futka 19.11.2016 21:20
Cudowna babka
IKrakowianka 19.11.2016 20:43
bardzo smaczna
magdow 19.11.2016 20:37
super przepis !
Jolcia_90 19.11.2016 19:46
świetna- i do tego kubek kakao :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak