Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

maślaki marynowane

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maślaki 1 kg
cebula 3 sztuki
ocet 10 % 1 szklanka
sól 1 łyżka
cukier 5 łyżek
Liść laurowy suszony Prymat 10 sztuk
czosnek 10 ząbków
woda 4 szklanki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziaren
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat 10 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: maślaki marynowane

Maślaki myjemy i gotujemy 15 minut w wodzie z dodatkiem soku z cytryny aby nie ściemniały.
Ugotowane osączyć i włożyć do słoiczków, poprzekładać plasterkami pokrojonej cebulki oraz dołożyć po ząbku czosnku do każdego słoika.
ZALEWA
Z wody octu i przypraw ugotować zalewę
Ułożone w słoikach grzybki zalać zalewą,szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 -20 min aby cebulka w słoikach stała się miękka .
Po pasteryzacji ułożyć słoiki do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak