Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

maślaki marynowane

Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

maślaki
1 kg
cebula
3 sztuki
ocet 10 %
1 szklanka
sól
1 łyżka
Sklep Prymat
cukier
5 łyżek
Liść laurowy suszony Prymat
10 sztuk
Sklep Prymat
czosnek
10 ząbków
woda
4 szklanki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
10 ziaren
Sklep Prymat
Gorczyca biała cała Prymat
1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat
10 ziaren
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: maślaki marynowane

Maślaki myjemy i gotujemy 15 minut w wodzie z dodatkiem soku z cytryny aby nie ściemniały.
Ugotowane osączyć i włożyć do słoiczków, poprzekładać plasterkami pokrojonej cebulki oraz dołożyć po ząbku czosnku do każdego słoika.
ZALEWA
Z wody octu i przypraw ugotować zalewę
Ułożone w słoikach grzybki zalać zalewą,szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 -20 min aby cebulka w słoikach stała się miękka .
Po pasteryzacji ułożyć słoiki do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak