maślaki marynowane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maślaki

    1 kg
  • cebula

    3 sztuki
  • ocet 10 %

    1 szklanka
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    5 łyżek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    10 sztuk
  • czosnek

    10 ząbków
  • woda

    4 szklanki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    10 ziaren
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 łyżka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    10 ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Maślaki myjemy i gotujemy 15 minut w wodzie z dodatkiem soku z cytryny aby nie ściemniały.
Ugotowane osączyć i włożyć do słoiczków, poprzekładać plasterkami pokrojonej cebulki oraz dołożyć po ząbku czosnku do każdego słoika.
ZALEWA
Z wody octu i przypraw ugotować zalewę
Ułożone w słoikach grzybki zalać zalewą,szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 -20 min aby cebulka w słoikach stała się miękka .
Po pasteryzacji ułożyć słoiki do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat