Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
maślaki
1 kg -
cebula
3 sztuki -
ocet 10 %
1 szklanka -
sól
1 łyżka -
cukier
5 łyżek -
Liść laurowy suszony Prymat
10 sztuk -
czosnek
10 ząbków -
woda
4 szklanki -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
10 ziaren -
Gorczyca biała cała Prymat
1 łyżka -
Ziele angielskie całe Prymat
10 ziaren
Przepis i sposób przygotowania maślaki marynowane
Ugotowane osączyć i włożyć do słoiczków, poprzekładać plasterkami pokrojonej cebulki oraz dołożyć po ząbku czosnku do każdego słoika.
ZALEWA
Z wody octu i przypraw ugotować zalewę
Ułożone w słoikach grzybki zalać zalewą,szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 -20 min aby cebulka w słoikach stała się miękka .
Po pasteryzacji ułożyć słoiki do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Komentarze (0)