Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mascarponowe oponki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Oponki

serek mascarpone 250 g
jajko 2 szt
mąka 1 2/3 szkl
cukier puder 5 łyżek
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
olej do smażenia

Polewa

polewa czekoladowa
cukier puder 1/3 szkl
biała czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: Mascarponowe oponki

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszam z cukrem pudrem i sodą dodaję jajka i serek mascarpone.
Krok 1 - Mascarponowe oponki foto
2
Wszystko mieszam i zagniatam ciasto.
Krok 2 - Mascarponowe oponki foto
3
Ciasto rozwałkowuję na grubość 1 cm i wykrawam oponki.
Krok 3 - Mascarponowe oponki foto
4
Na rozgrzany olej wrzucam ciasto i smażę na złoty kolor z obu stron. Usmażone oponki kładę na serwetki aby odciekną tłuszcz.
Krok 4 - Mascarponowe oponki foto
5
Przygotować polewę czekoladową i rozpuścić białą czekoladę część oponek polać tymi polewami
Krok 5 - Mascarponowe oponki foto
6
Resztę oponek polać lukrem czyli cukrem pudrem rozmieszanym z odrobiną wrzątku
Krok 6 - Mascarponowe oponki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak