Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa marcepanowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 150 g
woda letnia 100 ml
margaryna 4 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat
olejek migdałowy 0,5 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Masa marcepanowa

Cukier puder przesiać na drobnym sicie, żelatynę zalać wodą,wymieszać i poczekać aż napęcznieje. Zagotować w garnku wodę i na parze rozpuścić żelatynę, wmieszać energicznie glukozę, w dalszej kolejności dodać margarynę oraz olejek do ciast o dowolnym smaku i aromacie. Wszystkie składniki połączyć z cukrem pudrem, całość wyrabiać energicznie do momentu kiedy masa będzie elastyczna, sprężysta i będzie łatwa do formowania. Na sam koniec można dodawać barwniki spożywcze różnokolorowe, dzieląc wcześniej masę na mniejsze kawałeczki i do każdej części można dodać inny barwnik. Masę przełożyć na stolnicę,rozwałkować na stolnicy posypanej cukrem pudrem. Wykrawać dowolne ozdoby wedle uznania przy pomocy wykrawaczek, itp. Ozdabiać elementami torty, ciasta, desery.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 24.04.2013 10:31
na pewno wypróbuję :)
Cukiereczek13 19.12.2012 17:01
wow ;) pysznie :)
miroslawa 01.12.2012 07:04
super
Poison1988 30.11.2012 15:11
cuda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak