Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa makowa nadziana bakaliami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak 1 opakowanie
mleko 1 szkl
masło 50 g
miód 2 łyżki
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
orzechy włoskie 3 łyżki
orzechy laskowe 3 łyżki
migdały 3 łyżki
rodzynki 4 łyżki
aromat migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: Masa makowa nadziana bakaliami

Kroki postępowania

1
Mak gotujemy w mleku- ja mleko rozcieńczam jeszcze wodą.
Mak jest ugotowany, kiedy daje rozetrzeć się w palcach
Krok 1 - Masa makowa nadziana bakaliami foto
2
Następnie odcedzamy mak, lekko studzimy i mielimy w maszynce do mięsa, ja to zrobiłam dwa razy
Krok 2 - Masa makowa nadziana bakaliami foto
3
Orzechy siekamy, migdały sparzyć i obrać ze skór, siekamy.
Rodzynki moczymy, następnie siekamy na mniejsze.
Wszystkie bakalie mieszamy w misce razem z miodem
Krok 3 - Masa makowa nadziana bakaliami foto
4
Na roztopione masło wsypujemy mak, bakalie i aromat.
Razem przesmażamy.
Najlepsza jest domowa masa makowa do wypieków

SMACZNEGO!!!
Krok 4 - Masa makowa nadziana bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EDYTKA 17.04.2015 17:46
musze kiedyś spróbowac zrobic sama...
Dorian 07.11.2014 09:01
do makowca idealna
jola91 17.10.2014 14:36
Robię bardzo podobną, tylko bez aromatu :) Jest o wiele lepsza od tej kupionej w sklepie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak