Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

masa chałwowa

mic
2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chałwa 50 dag
spirytus 1 kieliszek
mleko 3 szklanki
żółtko jajek 6 sztuk
mąka ziemniaczana 3 płaskie łyżki
masło 3 kostki
cukier waniliowy 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: masa chałwowa

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem. Następnie dodajemy szklankę mleka i mąkę. Mleko , które nam zostało zagotowujemy i do wrzącego mleka dodajemy masę która nam powstała z żółtek. Gotujemy budyń i studzimy go. Mikserem ucieramy masło, dodając kawałek po kawałku na pulchną masę
Krok 1 - masa chałwowa  foto
2
do której łyżką dodajemy powoli budyń już wystudzony ciągle miksując.
Krok 2 - masa chałwowa  foto
3
Ostatnim elementem jest dodanie pokruszonej chałwy i spirytus.
Krok 3 - masa chałwowa  foto
4
gotowe:) smacznego, idealna do ciast i tortów.
Krok 4 - masa chałwowa  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 21.04.2015 00:02
bardzo lubię
Mama niejadka 20.04.2015 21:38
Ciekawy smak :)
agnieszka214 20.04.2015 19:04
z chałwa smaczna jest masa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak