Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowany schab jabłkowo - żurawinowy.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

schab bez kości 1 kg
jabłka 5 sztuk
żurawina suszona 3 łyżki
masło 50 g
woda letnia 1/2 filiżanki

Marynata

przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat wg uznania
Majeranek suszony Prymat wg uznania
melasa z granatem 2 łyżki
olej słonecznikowy 2 łyżki

Dodatkowo

melasa z granatem 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowany schab jabłkowo - żurawinowy.

Kroki postępowania

1
Umyć schab bez kości pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi. Posypać przyprawą Kucharek oraz popieprzyć.
Krok 1 - Marynowany schab jabłkowo - żurawinowy. foto
2
Polać olejem słonecznikowym, a także melasą z granatem.
Krok 2 - Marynowany schab jabłkowo - żurawinowy. foto
3
Dosyć obficie posypać roztartym majerankiem. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 3 - Marynowany schab jabłkowo - żurawinowy. foto
4
Po wystawieniu z lodówki wsypać do naczynia ceramicznego suszoną żurawinę oraz dolać wodę.
Krok 4 - Marynowany schab jabłkowo - żurawinowy. foto
5
Jabłka przekroić na połowę, wydrążyć gniazda nasienne, a potem poukładać na mięsie. Masło położyć na wierzchu.
Krok 5 - Marynowany schab jabłkowo - żurawinowy. foto
6
Można po wierzchu troszkę polać jeszcze melasą z granatem.
Krok 6 - Marynowany schab jabłkowo - żurawinowy. foto
7
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 1 godzinę.
Krok 7 - Marynowany schab jabłkowo - żurawinowy. foto
8
Smacznego !
Krok 8 - Marynowany schab jabłkowo - żurawinowy. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 08.01.2016 12:44
Taki schab na pewno bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak