Marynowane w winie kurki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurek

    1 kg
  • czerwonego wytrawnego wina

    0,5 szklanki
  • octu

    0,5 szklanki
  • Goździki całe Prymat

    5
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • ziela angielskiego

    5 ziaren
  • cukru

    1,5 łyżki
  • soli

    łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku zagotować dwie szklanki wody z goździkami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, cukrem i solą, gotować pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie wlać wino z 6%-octem, zagotować i przestudzić. Kurki dokładnie umyć, przelać gorącą wodą i wrzucić do lekko osolonego wrzątku, gotować ok. 20 minut, odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Przełożyć je do słoików, zalać gotującą się marynatą, mocno zakręcić i postawić do góry dnem - kiedy zakrętka zrobi się wklęsła to znak, że słoik się zamknął.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 08.09.2011 19:18
wyśmienite kurki
magical66 04.07.2011 22:13
jak aromatycznie...w winie...mniam....
Grażyna13 10.12.2010 11:25
Pycha !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat