Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane w occie maślaczki

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maślaki 2 kg
ocet 10 % 250 ml
cebula biała 2 sztuki
sól 1/2 łyżki
cukier drobny 2 łyżki
woda 750 (źródlana)
Liść laurowy suszony Prymat 5-6 sztuk
Gorczyca biała cała Prymat 1 torebka

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane w occie maślaczki

Maślaczki oczyscić ,dobrze wymyć -wybierać jak najmniejsze okazy wtedy są najlepsze,duże wykorzystać do suszenia. Umyte zalać wodą i gotować 3 minuty.Odcedzić i zalać osolonym wrzątkiem i gotować 20 minut.Odcedzić wystudzić powkładać grzybki do słoików.
Przygotować zalewę: Cebulę obrać pokroić w plasterki zagotować z resztą składników podanych w przepisie i gorącą zalewą zalać grzyby,zakrecić słoiki i zapasteryzować około 10 minut.
Po czym zimne wynieść do ciemnej piwnicy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 08.09.2013 22:21
rozumiem - gdybyś jednak kiedyś miała ich dużo to właśnie można moczyć, najlepiej na noc, w 10 % roztworze soli a potem dokładnie wypłukać i po kłopocie. Chociaż ja też wolę obierane bo ładniej wyglądają :)
2milutka 07.09.2013 09:49
zwyczajne, ja nie moczę pyzo:) wolę obrać ze skórki nie meczy mnie ta zabawa wręcz przeciwnie relaksuje:)Fakt...nie napisałam o tym...
SmacznaPyza 06.09.2013 22:01
jaki gatunek maślaków - czy zwyczajne ? pytam bo takie raczej się obiera ze skórki albo moczy kilka godzin w solance żeby pozbyć się szkodliwego śluzu a o tym nic nie piszesz.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak