śledzie jeśli mamy tuszki to dokładnie umyć a jak w całości to najpierw sprawić dokładnie umyć i odstawić,do rondelka wlać ocet,wodę i wsypać cukier mieszając łyżką podgrzewać marynatę aż do rozpuszczenia się cukru,po zagotowaniu się zdjąć z ognia,przestudzić.Opłukane filety śledziowe pokroić na dzwonka ok.2-3cm.marchew obrać,umyć i pokroić w cienkie plasterki,imbir obrać i pokroić na 3-4 kawałki,cebulę obrać i pokroić w półplasterki,koperek umyć i drobno posiekać.W umytym dużym słoju układać warstwami cebulę,śledzie,marchew,kawałki imbiru,koperek,pomiędzy każdą warstwę włożyć ziele angielskie,gorczycę i liść laurowy,zalać marynatą tak aby wszystkie składniki były zakryte i szczelnie zakręcić słoik,wstawić na minimum 3 dni do lodówki po tym czasie można jeść wtedy są najlepsze.