Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

marynowane śledzie inaczej

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śledź świeży tuszki 1 kg.
cebula czerwona 2-3 szt.
marchew 2 szt.
koperek świeży 1 pęczek
imbir mały korzeń
ocet winny 1 szkl.
woda 6 łyżek
cukier 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: marynowane śledzie inaczej

śledzie jeśli mamy tuszki to dokładnie umyć a jak w całości to najpierw sprawić dokładnie umyć i odstawić,do rondelka wlać ocet,wodę i wsypać cukier mieszając łyżką podgrzewać marynatę aż do rozpuszczenia się cukru,po zagotowaniu się zdjąć z ognia,przestudzić.Opłukane filety śledziowe pokroić na dzwonka ok.2-3cm.marchew obrać,umyć i pokroić w cienkie plasterki,imbir obrać i pokroić na 3-4 kawałki,cebulę obrać i pokroić w półplasterki,koperek umyć i drobno posiekać.W umytym dużym słoju układać warstwami cebulę,śledzie,marchew,kawałki imbiru,koperek,pomiędzy każdą warstwę włożyć ziele angielskie,gorczycę i liść laurowy,zalać marynatą tak aby wszystkie składniki były zakryte i szczelnie zakręcić słoik,wstawić na minimum 3 dni do lodówki po tym czasie można jeść wtedy są najlepsze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 02.02.2014 10:06
apetyczne śledziki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak