Marynowane rydze od Hamrocyka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rydze

    1,5 kg
  • cebula biała

    2 szt.
  • cukier

    125 gram
  • ocet 10 %

    250 ml
  • sól

    4 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Marynowane rydze od Hamrocyka foto
4 szklanki wody , ocet , cukier i 1 łyżeczka soli , zagotować.
Kurki , oczyścić i dokładnie opłukać.
Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć.
Krok 2 - Marynowane rydze od Hamrocyka foto
W garnku zagotować wodę , dodać 3 łyżki soli do wrzątku wrzucić oczyszczone i umyte rydze , gotować 15 minut.Odcedzić.
Krok 3 - Marynowane rydze od Hamrocyka foto
Cebulę obrać i pokroić w talarki poukładać na dnie słoika , dodać po 5 ziarenek ziela angielskiego i jednym liściu laurowym.Do słoików nakładać obgotowane rydze , a następnie zalać wystudzoną zalewą , mocno zakręcić słoiki i pasteryzować przez 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 30.09.2013 09:27
Jaka szkoda, że u nas nie rosną rydze... zazdroszczę takich zapsów na zimę :)
Katarzyna59 25.09.2013 07:40
wspaniałe grzybki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat