Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

marynowane pomidory

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 0,5 kg
Gorczyca biała cała Prymat 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 4 listki
ocet winny 1 szklanka
czosnek z oliwkami Smak 4 ząbki
sól
woda 1,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: marynowane pomidory

Kroki postępowania

1
Pomidory najlepiej małe i twarde umyj. Następnie za pomocą igły zrób dziurki w pomidorach. Włóż do słoika, a następnie posyp solą dość obficie. Wymieszaj wszystko, odstaw na całą dobę w ciepłe miejsce.
Krok 1 - marynowane pomidory foto
2
Następnego dnia pokrój czosnek w kosteczkę.
Krok 2 - marynowane pomidory foto
3
Pomidory przełóż do niedużych słoiczków, przesypując je gorczycą. Dodaj pokrojony czosnek oraz liście laurowe.
Krok 3 - marynowane pomidory foto
4
Teraz przygotuj zalewę. Wodę wraz z octem winnym zagotuj w garnku. Ważne aby gotować pod przykryciem, gdyż inaczej większość octu wyparuje.
Krok 4 - marynowane pomidory foto
5
Gorącą marynatą zalej słoiki, zakręć słoiki. Pasteryzuj.
Krok 5 - marynowane pomidory foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 19.10.2014 12:56
nie robilismy jeszcze takich
sasanka 17.10.2014 18:53
Ciekawy smak, nigdy nie próbowałam takich pomidorków :) pozniej do czego pasują? bezpośrednie spożycie ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak