Marynowane maślaki w zalewie octowej

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maślaki

    1 kilogram
  • cebula

    2 sztuki
  • ocet 10 %

    1 szklanki
  • cukier

    5 łyżek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    10 ziarenek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    6 sztuk
  • woda

    1,5 szklanki
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    10 ziaren
  • sok z cytryny

    z 1 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Marynowane maślaki w zalewie octowej foto

Maślaki umyć, odciąć zbyt długie korzonki i gotować 15 minut w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, aby nie ściemniały.

Krok 2 - Marynowane maślaki w zalewie octowej foto

Ugotowane odsączyć na sicie. Włożyć do słoiczków, ale nie do pełna, poprzekładać plasterkami pokrojonej cebuli.

Krok 3 - Marynowane maślaki w zalewie octowej foto

Z podanych składników - wody, octu i przypraw ugotować zalewę.

Krok 4 - Marynowane maślaki w zalewie octowej foto

Ułożone w słoikach grzyby zalać wcześniej przygotowaną zalewą, szczelnie zamknąć i pasteryzować 15-20 minut, aby cebula w słoikach stała się miękka.

Krok 5 - Marynowane maślaki w zalewie octowej foto

Po pasteryzacji ułożyć słoiki do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Potem przenieść do ciemnej piwniczki i przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
zbigniew1975 11.10.2013 20:37
super grzybki
iwi 01.04.2013 17:59
Marynowane grzybki są przepyszne.
Habibi 01.04.2013 14:50
Uwielbiam marynowane grzybki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat