Marynowane maślaki w zalewie octowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maślaki

    1 gotowane
  • cebula

    2 sztuki
  • ocet 10 %

    1 szklanki
  • cukier

    5 łyżek
  • sól

    1 łyżka
  • ziele angielskie

    10 ziarenek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    6 sztuk
  • woda

    4 (źródlana)
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    10 ziarenek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Marynowane maślaki w zalewie octowej foto
Maślaki umyć odciąć zbyt długie korzonki i gotować 15 minut w wodzie z dodatkiem soku z cytryny aby nie ściemniały
Krok 2 - Marynowane maślaki w zalewie octowej foto
Ugotowane osączyć na sicie,należy włożyć do słoiczków ale nie do pełna poprzekładać plasterkami pokrojonej cebulki.
Krok 3 - Marynowane maślaki w zalewie octowej foto
Z podanych składników wody octu i przypraw ugotować zalewę
Krok 4 - Marynowane maślaki w zalewie octowej foto
Ułożone w słoikach grzybki zalać wcześniej przygotowaną zalewą,szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 -20 min aby cebulka w słoikach stała się miękka .
Krok 5 - Marynowane maślaki w zalewie octowej foto
Po pasteryzacji ułożyć słoiki do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Potem przenieść do ciemnej piwniczki i przechowywać w suchym chłodnym miejscu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
zbigniew1975 11.10.2013 20:37
super grzybki
iwi 01.04.2013 17:59
Marynowane grzybki są przepyszne.
Habibi 01.04.2013 14:50
Uwielbiam marynowane grzybki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat