Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane kurki z dodatkiem papryki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurki 1 kg
papryka czerwona 1 strąk
cebula 1 szt
ocet winny 1 szklanka
cukier 0,5 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 7 ziaren
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
sól 1 łyżka
Kwas cytrynowy Prymat 1 szczypta
woda 2 szklanki
Sól do wody 0,5 łyżeczki
estragon 1 łyżka z czubkiem

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane kurki z dodatkiem papryki

Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy i osączamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i nasiona, kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli /0,5 łyżeczki/ i kwasku cytrynowego, wrzucamy kurki i gotujemy do czasu, aż grzyby opadną na dno. Dodajemy paprykę i cebulę i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Wywar przecedzamy, grzyby i warzywa odsączamy a do wywaru dodajemy pozostałe przyprawy, sól, cukier, ocet i zagotowujemy.Wywar ponownie przecedzamy. Na dnie słoików układamy przyprawy, na nich układamy grzyby i warzywa /do wysokości 2/3 słoików/ i wlewamy zalewę. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 min. Pamiętajmy by wystygnięte grzyby zalewać zimną zalewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

daria899 08.05.2013 00:35
musze wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak