Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane gruszki z dynią

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 1/2 kg
dynia 1/2 kg
ocet winny 1 szklanka
Goździki całe Prymat
imbir
cytryna 1/2
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane gruszki z dynią

Ocet winny zagotować ze szklanką wody, imbirem, kilkoma goździkami, cukrem i ze skórką cytryny. Gruszki umyć i obrać. Usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Następnie włożyć je do gorącej zalewy i gotować przez 15 minut. Dynię umyć, usunąć miąższ i pestki. Pokrojone kawałki dyni dodać do zalewy i wszystko razem gotować przez kolejne 15 minut. Dynię i gruszki włożyć do wyparzonych słoików. Z zalewy usunąć skórkę cytryny. Gorącą zalewę rozlać do słoików. Zakręcić wyparzonymi słoikami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwiagr 16.09.2013 19:18
pierwszy raz robiłam te gruszki, myślę że dla mnie będzie to jako przekąska lub dodatek do mięsa :) na bieżąco będę myślała do czego je wykorzystać ;)
Rafał10 16.09.2013 13:01
ale super pomysł :)
Ania321 16.09.2013 09:13
fajny pomysł :)
2milutka 16.09.2013 09:09
nie robiłam musze wypróbować:)
Krakowianka 16.09.2013 07:50
fajne połaczenie! ja bym pewnie użyła do deserów :)
Magula 16.09.2013 07:27
Oo ciekawe, a do czego potem wykorzystujesz takie gruszki z dynią?? Czy to na kompot?
Lis 15.09.2013 22:42
Smacznie się zapowiadają:)
marta19 15.09.2013 22:37
przepyszne Często takie robię
Piotr-21 15.09.2013 22:15
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak