Marynowane brokuły

Marynowane brokuły

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • brokuł

    1 kg
  • marchew

    2 średnie
  • cebula

    1

Zalewa

  • woda

    2 l
  • ocet

    625 ml 6%
  • cukier

    100 g
  • sól

    2 łyżki
  • liście laurowe Prymat

    4
  • ziele angielskie

    1 łyżka
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    1 łyżka
  • gorczyca

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie talarki. Brokuły dzielimy na różyczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy brokuły i gotujemy około 2 minut. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy i przelewamy zimna wodą. Do gotującej się wody po brokułach wrzucamy marchew i gotujemy około 5-6 minut. Marchew powinna być chrupka.

Zalewa

Wszystkie składniki zalewamy doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut.
Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Na dno słoików wkładamy kilka talarków cebuli, następnie układamy na przemian brokuły, marchewkę i cebulę. Warzywa lekko dociskamy. Zalewamy gorącą zalewą i mocno zakręcamy każdy słoik. Pasteryzujemy około 15-20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

19.09.2017 10:33
Ale to ładnie wygląda... <3 Jeszcze nie widziałam takiego przepisu nigdy. :)

jagoda5913

18.09.2017 23:28
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat