Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane brokuły
Kiedy warto sięgnąć po przepis na marynowane brokuły:
- gdy zbliża się sezon na przygotowywanie przetworów
- gdy chcecie przygotować przetwory inne niż zazwyczaj
- jeśli kupiliście w sklepie zbyt dużą liczbę brokułów i nie wiecie, co z nich przygotować
Marynowane brokuły można przygotować na wiele sposobów. W niniejszym przepisie, brokuły zostały wzbogacone o dodatek marchewki, bez której z powodzeniem przygotujecie przetwory. Marchew nada całości słodyczy, za którą nie każdy przepada.
1. Umyte brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy 3 min w osolonym wrzątku. Po tym czasie wyjmujemy je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i przelewamy zimną wodą.
2. Do wody po gotujących się brokułach dodajemy plasterki marchwi i gotujemy ok 4-6 minut.
3. Wyjmujemy łyżką cedzakową odsączamy.
4. Do wywaru po brokułach dodajemy cukier szklankę octu winnego i listki laurowe i gorącą zalewą zalewamy ułożone na przemian w słoikach: talarki cebuli, brokuły, marchewkę, brokuły, marchewkę.
5. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 min. W ten sam sposób można przygotować marynowaną brukselkę.