Przepis i sposób przygotowania na: Marynowana papryka- inaczej
Wrzucic zabek czosnku , kawalek cytryny.Skladniki ukladac, az do wypelnienia butelki.Na samej gorze powinna byc czastka cytryny.
Teraz zalewamy woda z sola (na litr wody--1,5 lyzki soli, mozna dodac lyzeczke cukru, ktory tez konserwuje )
Woda zimna;Zakrecamy butelke i odstawiamy do fermentacji.
Obserwujemy,moze sie zdarzyc, ze na drugi dzien ubedzie wody, wiec nalezy ja uzupelnic;
Po kilku dniach papryka zmieni kolor, odstawic ja w chlodne miejsce;
Uwaga, kiedy bedziemy mieli ochote skosztowac, nalezy przygotowac sobie sloik, w ktory przelozycie papryke.
nalezy bardzo powoli odkrecac butelke, bo nagromadzony gaz moze Was skropic , jak szampan.
a, wiec odkrecamy powoli, wode zlewamy do sloika, a butelke przecinamy w polowie, aby moc wyciagnac papryka, ktora jest pyszna.