Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowana papryka

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ZALEWA

woda 3 litry
ocet 0,5 litry
cukier 12 łyżek

DODATKOWO

ziele angielskie
Koperek suszony Prymat
czosnek
papryka czerwona ok 5 kg

Porada

Papryka wychodzi pyszna i twarda. Doskonale nadaje się do sałatek czy kanapki. Przepis mam od Mojem mamy.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowana papryka


Do każdego słoika litrowego wkładamy po 2-3 ziela angielskie,¼ łyżeczki suszonego kopru,½ ząbku czosnku.
Z papryki usuwamy nasiona. Kroimy ją na mniejsze części (na połowę, lub na 3-4 części, w zależności od jej wielkości).
Gotową układamy w słoikach.

Zalewa: Wodę zagotować z cukrem, solą. Dodać ocet. Zagotować i przestudzić.

Przestudzoną zalewą zalewamy zawartość słoików.
Szczelnie zamykamy je i pasteryzujemy około 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 13.07.2014 00:16
Fajny przetwór na zimę.
iziona 12.07.2014 19:03
Przepiękne zdjęcie, patrząc na nie od razu człowiek nabiera ochoty na przetwory :)
IZABELA29 12.07.2014 17:33
świetne zapasy
Adamorek 12.07.2014 16:43
taki zimowy skarb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak