Marynowana łopatka wieprzowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1,5 kg
  • woda

    300 ml
  • ketchup pikantny

    4 łyżki
  • ocet balsamiczny

    4 łyzki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3
  • ziele angielskie

    3
  • sól

    2,5 łyżeczki
  • cukier

    1,5 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    3/4 łyzeczki
  • Kolendra cała Prymat

    3/4 łyzeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    3/4 łyżeczki
  • Bazylia suszona Prymat

    3/4 łyżeczki
  • oregano

    3/4 łyżeczki
  • Majeranek suszony Prymat

    3/4 łyzeczki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    3/4 łyżeczki
  • cząber

    3/4 łyżeczki
  • rękaw do pieczenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Marynowana łopatka wieprzowa foto
Mięso u myć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu i błon. Osuszyć ręcznikiem papierowym
Krok 2 - Marynowana łopatka wieprzowa foto
Składniki marynaty zagotować. Odstawić do wystygnięcia. Mięso ponakłuwać grubą igłą dostępną w aptece
Krok 3 - Marynowana łopatka wieprzowa foto
Włożyć mięso do woreczka z suwakiem i zalać ostygnięta marynatą. Wstawić do lodówki na 2-3 dniach. Po tym czasie wyjąć z lodówki, włożyć w rękaw do pieczenia i wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1,5 godziny. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia w rękawie do pieczenia
justynkag
Łopatka świetnie smakuje jako wędlina na kanapki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 07.04.2015 09:48
lubię takie mięsko
Damiano 07.04.2015 09:35
fajny przepis
Franciszek 07.04.2015 09:29
Super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat