Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowana łopatka wieprzowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1,5 kg
woda 300 ml
ketchup pikantny 4 łyżki
ocet balsamiczny 4 łyzki
Liść laurowy suszony Prymat 3
ziele angielskie 3
sól 2,5 łyżeczki
cukier 1,5 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 3/4 łyzeczki
Kolendra cała Prymat 3/4 łyzeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 3/4 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 3/4 łyżeczki
oregano 3/4 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 3/4 łyzeczki
Rozmaryn suszony Prymat 3/4 łyżeczki
cząber 3/4 łyżeczki
rękaw do pieczenia

Porada

Łopatka świetnie smakuje jako wędlina na kanapki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowana łopatka wieprzowa

Kroki postępowania

1
Mięso u myć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu i błon. Osuszyć ręcznikiem papierowym
Krok 1 - Marynowana łopatka wieprzowa foto
2
Składniki marynaty zagotować. Odstawić do wystygnięcia. Mięso ponakłuwać grubą igłą dostępną w aptece
Krok 2 - Marynowana łopatka wieprzowa foto
3
Włożyć mięso do woreczka z suwakiem i zalać ostygnięta marynatą. Wstawić do lodówki na 2-3 dniach. Po tym czasie wyjąć z lodówki, włożyć w rękaw do pieczenia i wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1,5 godziny. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia w rękawie do pieczenia
Krok 3 - Marynowana łopatka wieprzowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 07.04.2015 09:48
lubię takie mięsko
Damiano
Damiano 07.04.2015 09:35
fajny przepis
Franciszek 07.04.2015 09:29
Super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak