Marynowana dynia

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Zalewa:

  • wody

    7 szklanek
  • octu

    1 niecała szklanka
  • soli

    1 łyżka
  • cukier

    tak aby zalewa była słodko-kwaśn
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię obieramy, pozbywamy się miąższu. Przygotowywujemy słoiki: do każdego wrzucamy kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, liść laurowy oraz dynię pokrojoną w słupki (ja kroję ją grubo).
Wszystkie składniki zalewy zagotowywujemy. Odstawiamy z ognia i gorącą zalewamy dynię, mocno zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy 3 minuty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwia_mc 09.09.2013 20:17
Tak jestem w 100 % pewna
SmacznaPyza 09.09.2013 18:31
tylko 3 minuty pasteryzacji ? jesteś pewna ?
bogusia19 09.09.2013 12:39
warto wypróbować
Habibi 09.09.2013 10:43
Podobnie marynuję dynię i kabaczki/cukinię - także lubię, kiedy zalewa jest wyraźnie słodka, dlatego sporo tego cukru dodaję :)
dodi 09.09.2013 10:09
też muszę zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat