Marynata warzywna do mięsa króliczego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • królik

    3 kg
  • seler

    1
  • cebula

    4
  • ząbki czosnku

    2
  • pietruszka

    2
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podzielone tuszki królicze dokładnie nacieramy solą i pieprzem czarnym. Wszystkie warzywa kroimy w plasterki. Mięso układamy warstwowo w głębokim (ceramicznym lub kamionkowym) naczyniu, każdą warstwę przesypując warzywami. Czas marynowania ok. 24 godzin. Jeśli chcemy marynować królika dłużej (nawet do 76 h) wcześniej każdą cześć królika należy dokładnie nasmarować olejem, aby odciąć dopływ powietrza do jego powierzchniowych części. Marynata szczególnie polecana do świeżego mięso króliczego – nada mu przyjemny warzywny zapach (z wyraźnym akcentem selera) oraz skrusza mięso.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 09.03.2013 09:14
pycha króliczek
gosia561 19.04.2012 18:43
nie jadam króliczego
Seba 11.10.2011 18:54
super
Mati13 09.06.2011 22:53
świetna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat